Sabtu, 3 Julai 2010

Nasi beriani

Se ekur ayam atau 1kg daging di belah 8 dibersihkan.
1 tin kecil tomato puri
1 tin kecil susu cair
1 cupak beras direndam 20 minit di bersihkan, di tuskan
1 cawan ayer
1 tin minyak sapi beriani

Rempah-rempah yang hendak dibelende.

1 sudu makan ketumbar
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan puteh
5 kuntum bunga cengkeh
4 kuntum bunga lawang
2 potong kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
1 sudu kaskas
1 tahil buah badam
2 camca teh lada puteh
10 ulas bawng merah
5 ulas bawang puteh
1 potong halia
1 potong kunyit

Untuk tumis.

10 ulas bawang merah
3 ulas bawang puteh
2 inci halia
Semuanya dimayang

Peraturannya.

1. Panaskan minyak sapi campurkan 1 cawan minyak kelapa. Masukkan bawang-bawang, bila kuning masukkan rempah yang sudah dibancuh satu cawan air. Kacau hingga rempah elok masaknya, barulah masukkan tomato puri dan ayam, tambah ½ cawan lagi air, masak sampai empuk daging itu, rasa garamnya angkat ayam saja di buboh bekas berasingan.

2. Masukkan pula satu cupak air sejuk. Bila mendidih elok masukkan beras tadi, bila nasi kering taruhkan ayam, tutup. Masaklah seperti nasi biasa.































Tiada ulasan:

Catat Ulasan